Rechts-, steuer- und buchhaltungsdienstleistungen aus einer hand

Fehér Legal & Tax

Kötelező tőkerendezés

KÖTELEZŐ TŐKERENDEZÉS 
 Az új Polgári Törvénykönyv rendelkezéseihez való igazítás keretében a korlátolt felelősségű társaságok esetében a törzstőkét 2017. március 15-ig kell a legkisebb kötelező mértékre, azaz hárommillió Ft-ra felemelni. Ezen időpontot követően csak olyan társaságok esetében lehet az adózott eredmény osztalékként történő kifizetéséről határozni, amelyik esetében a létesítő okirat új Ptk-hoz történő igazítása valamint a törzstőke fentiek szerinti felemelése és annak a társaság részére történő rendelkezésre bocsátása megtörtént.

A tőkehelyzet rendezésére nem pusztán a pénzbeli hozzájárulás rendelkezésre bocsátásával történhet, hanem az üzleti elképzelésekhez jobban igazodó alábbi módokon is.

Az egyik ilyen, rendkívül rugalmas módszer az ún. apport nyújtása. Az apport – vagyis a nem pénzbeli hozzájárulás – mint törzstőke elem több lehetőséget is teremt a társaság részére a tőkerendezés céljára. Az elmúlt években az apportálható vagyonra vonatkozó szabályok olyan előnyösen változtak, hogy pl. tulajdonosi (tagi) kölcsönből akár már közvetlenül is megvalósítható a tőkeemelés anélkül, hogy a korábbi többlépcsős rendszeren keresztül kellene futtatni a tranzakciót. A megfelelő vagyonelem kiválasztása, dokumentációja, számviteli elszámolása természetesen szigorú szabályokhoz kötött, de ezek betartása révén adó-semleges tőkeemelés hajtható végre külön pénzügyi tranzakciók bonyolítása nélkül.

Amennyiben a társaság rendelkezik megfelelő eredménytartalékkal, úgy a kötelező tőkeemelés ennek terhére is egy viszonylag egyszerű eljárás keretében lebonyolítható.

Végül, de nem utolsósorban megvalósítható a tőkerendezés a cégcsoport átstrukturálása révén is, amennyiben a társaság ilyen csoportba tartozik. Az összeolvadás, ill. a beolvadás kiválóan alkalmas átalakulási formák lehetnek arra, hogy a reorganizáció révén a megfelelő ajánlások segítségével ne csak a társaságok tőke helyzetét rendezzék a tulajdonosok, hanem a lehetséges adóelőnyöket is igénybe vegyék.

A tőkehelyzet rendezésével egyidejűleg célszerű a tőkehelyzet megfelelősségét is ellenőrizni és szükség szerint rendezni, hogy a szankciók (bírság, ill. adott esetben kényszertörlés) elkerülhetőek legyenek.

Munkatársaink az Önök számára leginkább megfelelő konstrukció kiválasztásában és megvalósításában készséggel állnak szíves rendelkezésükre. 

Kuntner Andrea
VGD Ferencz & Partner Kft.
Adó partner
andrea.kuntner@vgd.hu
hu.vgd.eu
  1. Fehér Dániel
    Fehér és Társai Ügyvédi iroda
    Ügyvéd, adótanácsadó
    daniel.feher@feherlegal.hu
    www.feherlegal.hu
Ha bármilyen kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal.

1134 Budapest, Váci út 33.